Jancsó Ildikó női mozgásmentor többek között szülés utáni regenerációs órákat is tart, ahova akár a babádat is viheted magaddal! A regeneráció fontosságáról beszélgettünk. 

Momster: Milyen tanácsot adnál azoknak az édesanyáknak, akik szeretnének újra elkezdeni mozogni szülés után?

Jancsó Ildi: Legyenek türelmesek. A várandósság és a baba születése utáni első néhány hónap hatalmas kihívás a testnek, hagyjunk időt magunknak a pihenésre, regenerálódásra a baba gondozása mellett. Válasszunk olyan mozgásformát, ami nem megterhelő, nem jár rázkódással, ugrálással és kíméli az ízületeinket. Ma már számos biztonsággal végezhető szülés utáni regeneráló program és babás torna létezik.

Momster: Mely mozgásformákat jobb kerülni szülés után?

Jancsó Ildi: A nagy súlyok emelése, rázkódással, ugrálással járó sportok, nagy ízületi terheléssel járó mozgásformák nem javasoltak az első időszakban, ideértve a futást is. Helyette a tempós gyaloglás javasolt, mely kíméli az ízületeket és a gátizomzatot is.

Momster: Mikortól ajánlod a szülés utáni regenerációs tornát?

Jancsó Ildi: Léteznek olyan gyakorlatok, amit már a gyermekágyi időszak alatt is végezhetünk. Ezek kíméletesen segítik a légzésminta helyreállítását, a gátizomzat és a hasizmok aktiválását. Hüvelyi szülés után 6 héttel, császármetszés után 12 héttel ajánlott fokozatosan elkezdeni a mozgást, ha az orvos mindent rendben talált a kontrollvizsgálaton és engedélyezte a mozgást.

Momster: Milyen típusú gyakorlatokat végeztek ezen az órán?

Jancsó Ildi: Szülés utáni regeneráció során nagy hangsúlyt fektetünk a légzésminta helyreállítására. Nem is gondolnánk, hogy erre milyen fontos odafigyelni. Megerősítjük a mély hátizmokat, fókuszban lesz a tartástjavítás, a törzsizomzat és a hasizmok helyreállítása, a gátizomzat tonizálása. Az ilyen foglalkozásokon fokozottan figyelünk az ízületvédelemre és a várandósság alatt nagy megterhelést viselő has és gátizomzat regenerációjára.

Momster: Hogyan segít a regenerációs torna a hasizom és a medencefenék rehabilitációjában?

Jancsó Ildi:A várandósság alatt a medencefenék és a hasizmaink is extra terheléssel néznek szembe. A hormonális hatások, a szülés kihívásai óhatatlanul nyomot hagynak az izmainkon is. A regeneráló tornák abban tudnak segíteni, hogy a megnyúlt, elgyengült izmokat kíméletes tornával aktiválják, figyelembe véve a fokozatos terhelést ebben az érzékeny időszakban.

Momster: Szétnyílt  hasizom esetén is tud segíteni a regenerációs torna?

Jancsó Ildi: Igen, a szétnyílt hasizom a legtöbb esetben nagyon hatékonyan regenerálható tornával. Sokan még mindig nem tudnak róla, hogy ebben az esetben nem csak sebész tud segíteni, mert a rendszeres mozgás, a torna is sokat javíthat az állapoton. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy ha valakinek mégis műtétre van szüksége, a későbbiekben a tornát akkor is ajánlott rendszeresen végezni.

Momster: Hogyan segíthet a torna a stressz kezelésében és az energiaszint növelésében a kimerült anyukáknak?

Jancsó Ildi: A szülés utáni időszak nagy változás a nők, családok életében és nagyon érzékeny időszak. A baba gondozása, az aggódás, a megváltozott test, az éjszakázás mind fokozzák az édesanyák stressz szintjét. A rendszeres mozgás endorfint szabadít fel és segít feloldani az izomzatban kialakuló fájdalmas kötött állapotokat, amit a baba emelgetése, ringatása, hordozása okoz a testünkben. Ha az édesanya csoportos baba-mama tornához csatlakozik, ott nem csak a testét tudja megerősíteni, de barátokat találhat, akikkel megbeszélheti az aktuális nehézségeit is. A babáknak kiváló szociális élmény a többi babával, kisgyermekkel kapcsolódni ezeken az alkalmakon.

Momster: Tudnál még kicsit mesélni a baba-mama tornáról? Miként illeszthető be ez a típusú regenerációs torna az anyukák időbeosztásába?

Jancsó Ildi: Az ilyen jellegű foglalkozások általában délelőtt vannak és az anyukák a babával együtt tudnak csatlakozni ezekhez a foglalkozásokhoz, így nem kell másra bízniuk a babájukat. Ma már szerencsére egyre több helyen tartanak ilyen jellegű csoportos tornákat, de az online térben is lehet foglalkozásokat keresni. A személyes csoportok nagy előnye, hogy az édesanya újra tud kapcsolódni másokhoz, a baba pedig megélheti első szociális kapcsolatait a családon kívül is. Amíg az anyuka tornázik, a baba ismerkedik a többi gyermekkel, felfedezi a termet, a játékokat vagy a vizes kulacsokkal játszik. A nyugtalan, nyűgös babát az oktató is segít dajkálni, hogy az anyuka nyugodtan tornázhasson.

Momster: Szoptatós anyukáknak mire kell odafigyelni testedzés során?

Jancsó Ildi: A szülés utáni tornák nincsenek hatással a tej termelésre, ezek a mozgásformák biztonsággal végezhetők. Arra fontos odafigyelni, hogy megfelelő melltartót viseljenek a sporttevékenység végzése alatt.

Momster: Milyen figyelmeztető jelek lehetnek arra, hogy valaki még nem kész a szülés utáni regenerációs gyakorlatokra?

Jancsó Ildi: Ha az orvos még nem ajánlja a mozgást a hat hetes kontrollon, vagy az édesanya olyan panaszt tapasztal, ami komolyabb vizeletvisszatartási panaszokkal, kismedencei süllyedéssel, sérvvel jár együtt, esetleg gerincsérv vagy egyéb fájdalmas tünet jelentkezik, fontos, hogy mielőbb szakorvost, gyógytornászt keressen fel mielőtt edzőhöz vagy trénerhez fordul.

Momster: Mik a leggyakoribb kérdések vagy aggályok, amelyekkel az édesanyák hozzád fordulnak a tornák kezdése előtt?

Jancsó Ildi: A leggyakoribb aggodalom, hogy a babájuk hogyan fogja viselni a tornát. Mi van, ha sír, nyűgös lesz és zavarja a többieket. Őket mindig igyekszem megnyugtatni, hogy a baba sírása senkit nem zavar, hiszen mindannyian anyák vagyunk, tudjuk milyen, ha egy baba sír, nyűgös valamiért. Ha a gyermek elfogadja, én is segítek ezekben a helyzetekben és szívesen ringatom, dajkálom, sétálok a babával, amíg az anyukája tornázik. Babával a kezemben is tudok instruálni és gyakorlatot javítani és nagyon élvezem ezeket a helyzeteket. Az én gyerekeim már nem babák és nagyon élvezem, ha lehetőséget kapok újra egy babát ringatni a karjaim között. 

Momster: Van olyan személyes történet vagy sikertörténet, amely megmutatja a torna pozitív hatásait a szülés utáni időszakban?

Jancsó Ildi: Szeretem látni, hogy több édesanya, akik várandósan kezdek nálam tornázni, eljön a szülés utáni regeneráló babás tornáimra, csatlakozik a Maminbaba – Hordozós latin fitness órákhoz és sokszor második és harmadik babával is visszajönnek. Öröm látni, hogy kapcsolódnak egymáshoz, barátokat szereznek és fokozatosan alakul a testük. Ezekben a közösségekben azok az édesanyák is feltöltődnek, akiknek nehezebb napjaik vannak, vagy szülés utáni depresszióval küzdenek. A sport mindenképp sokat segíthet a kisbabás hétköznapok pozitív megélésében.

Ha szeretnétek kipróbálni a személyes tornákat, Jancsó Ildikó weboldalán megtalálják az órarendet és minden hasznos információt: www.jancsoildi.hu

Köszönjük, hogy támogatod a családi vállalkozásunkat!

Booking.com