,

Nemes Zsófi, a Kis Útitárs alapítója, mindig is nagy utazó volt és ez a kisbabája, Artúr érkezése után sem változott.

Arról beszélgettünk Zsófival hogyan érdemes felkészülni egy trópusi útra a kisbabánkkal, ami bár kihívásokkal teli lehet, de egy kis előkészülettel és tervezéssel hatalmas kaland és élmény!

Momster: Milyen szempontok alapján választjátok ki az egzotikus úticélotokat babával? Vannak olyan tényezők, amelyeknek a megléte elengedhetetlen vagy nincs akadály sehol?

Kis Útitárs: Ez egy nagyon jó kérdés. Mi mindig olyan helyet választunk, ahova mi szülők szívesen megyünk, érdekel minket. Nem vagyunk azok a csak strandon fetrengős típusok, szeretünk jönni-menni-látni, de azt is figyelembe vesszük, hogy a babával más a tempó. 

Ezentúl olyan faktorokat veszünk figyelembe, mint például az úticélon az infrastruktúra, orvosi ellátás (hogy/hol/milyen formában elérhető). 

Aztán, ami még nagyon fontos, hogy vannak-e járványok azon a területen, kell-e valamilyen oltás. Gondolok itt akár olyan területekre, ahol fertőzött szúnyogok vannak (dengue, malária). Mi ezeket a területeket kisbabával inkább elkerüljük. 

Ezenkívül az úticél választásnál az is lényeges, hogy találjunk olyan repülős összeköttetést, ami viszonylag jó időben megy (hosszútávú járat éjszaka), ha pedig átszállás van, akkor rövid átszállási idő legyen. Még szerencsésebb, ha pl. úgy érkezünk, hogy ottani idő szerint este van, ez az időeltolódás miatti átállást is segíti. 

Momster: Nektek melyek a legfontosabb szempontok a szálláshely kiválasztásánál?

Kis Útitárs: Nekünk az egyik legfontosabb szempont az elhelyezkedés. Vegyük példaképpen azt, hogy egy egzotikus utazásnál tenger/óceánparti helyre megyünk, akkor érdemes közvetlenül a parton foglalni, hiszen egy babával többször kell a strand és szoba közti távot megtenni. 

Ezenkívül, mi olyan szállásokat szoktunk nézni, ahol kétlégterű a szoba/apartman, így mindenki tud pihenni (jó esetben:)) és ha a baba is kúszik, mászik, lépeget már, akkor neki is van némi mozgástere. 

Ha hosszabb időre nézzük a szállást, akkor azt is figyelembe szoktuk venni, hogy legyen konyha, terasz/erkély vagy akár kis kert. Ezek mind praktikusak babával, gondoljunk csak a hozzátáplálásra, közös étkezésekre, kinti játék/pancsolási lehetőségre. Mindenképp megnézzük foglalásnál, hogy van-e utazóágy (eddig mindig sikerült olyan helyet foglalni, ahol volt). Így nem kell vinni, bérelni vagy venni a helyszínen. Mindemellett azt gondolom, hogy mindenre van megoldás, úgyhogy ez senkit se tartson vissza. 

Ahogy cseperedik a baba, totyogó, úgy pedig előtérbe kerül az is, hogy jó, ha van gyerekmedence, játszótér, kids club. De ezek nélkül is egy új, érdekes helyen rengeteg felfedeznivaló vár a kicsikre. 

Momster: Van valamilyen listád, amely szerint pakolsz? Ezt megosztod velünk?

Kis Útitárs: Nincs egy univerzális listám. Mindig inkább az adott úthoz szedem össze, hogy mire lehet szükségünk. Amit egzotikus utaknál kifejezetten ajánlok:

Szúnyogvédelem: 

 • szúnyogháló kiságyra, babakocsira
 • szúnyogírtó tapaszok babáknak, konnektorba dugható szúnyogírtó 

Napvédelem: 

 • fizikai fényvédős naptej 
 • vékony, könnyű pamut anyagból minél többet fedő ruhák
 • napkalap
 • UV szűrős ruházat a vízben
 • napsátor

Higiénia:

 • Sterilizáló folyadék, zacskó 
 • Kéztisztító gél, spray
Momster: Melyek azok a gyógyszerek a baba számára, amelyek soha nem maradnak otthon?

Kis Útitárs:

 • fájdalom-és lázcsillapító (pl. Flamborin/Nurofen/Panadol Baby),
 • csípésre Fenistil Junior cseppek,
 • székrekedésre Dulcosoft,
 • hányás/hasmenés/kiszáradáskor használható rehidratáló oldat (pl. Biogaia Ors),
 • bélflóra helyreállításra Pro Gastro por (ezeket érdemes már az út előtt kúraszerűen adni a babának),
 • megfázásra (előfordulhat ugye repülőn vagy klímától) jó, ha van nálunk orrszi-porrszi, tengervizes orrspray (pl. Stérimar) vagy egyéb nyákoldásra használható csepp/spray, légzéskönnyítő hát/mellkas kenőcs (pl. Baby Luuf).
 • lázmérőt
 • napi D-vitamin
Momster: Talán az egyik legfontosabb dolog az étkezés. Úgy gondolom, sokan emiatt sem mernek elindulni egy egzotikus útra. Hogy érdemes felkészülni az étkezésre? 

Kis Útitárs: Az étkezés szerintem erősen helyszín és akár baba életkor-függő is (hol tartunk a hozzátáplálásban, milyen típusú hozzátáplálás, püré vagy blw). De abszolút nem kell félni, mindig szuperül meg lehet oldani. Ha pl. egy maldív-szigeteki all inclusive-ba megyünk, akkor azt hiszem olyan nagy rákészülés talán nem is kell. Sőt, a legtöbb egzotikus országban a nagy előny, hogy minimum rengeteg féle gyümölcs, de akár nagyon sok zöldségből is tudunk választani, amivel tudjuk a babát kínálni. 

Mi Panamában jártunk a hozzátáplálás kezdetén, 6 hónapos kor körül, és szuper volt, hogy a kisbabánk ott kóstolhatta meg a papayát, mangót, ananászt. Hozzátáplálás kezdetén a blw-s babákkal szerintem így nagyon könnyű. 

Ha püréket eszik inkább a baba, az is könnyen megoldható: az útra is tudunk vinni üveges/tasakos ételeket (szintén amennyit csak szeretnénk, felengedik a gépre), illetve a helyszínen is be tudunk vásárolni. 

Ha olyan helyre megyünk, ahol nem biztos, hogy találunk megfelelő minőségű/mennyiségű ételt, akkor érdemes több otthonról hozott babaétellel készülni. Mi most például Egyiptomban voltunk, ezért vittünk inkább babaételt is. Néha kiegészítésnek jó volt, egyébként meg szuperül tudott falatozni az 1 éves a reggeli svédasztalos felhozatalból. Este pedig elmentünk vele vacsorázni és úgy kértünk ételeket, hogy abból ő is tudjon enni. 

Momster: Mit javasolsz azoknak a szülőknek, ahol még nem kezdődött el a hozzátáplálás és tápszeres a baba?

Kis Útitárs: Tápszeres babáknál érdemes úgy készülni, hogy legyen elég tápszer az útra és az azt követő pár napra. Utána pedig lehet a helyszínen venni. Tudom ajánlani, hogy már az út előtt próbáljunk online rákeresni, hogy milyen tápszerek elérhetőek az adott országban, hogy az otthon használt tápszer helyi verzióját, vagy legalábbis egy nagyon hasonlót tudjunk választani majd. Nem árt tisztában lenni azzal, hogy például az amerikai kontinensen olyan tápszerek is kaphatóak, melyek nem laktóz, hanem glükózszirup alapúak. Ha kétségünk van, mindig keressük az Európában is forgalomban lévő tápszereket, az itthon is látott márkanevűt. 

Momster: A másik kérdés a víz. Ráadásul vannak olyan országok, ahol hiánygazdaság van (pl.Kuba) és nehezen lehet palackozott vízhez jutni. Erre hogy lehet felkészülni?

Kis Útitárs: Az útra vigyünk elég vizet (ezeket átengedik a baba miatt a biztonsági ellenőrzéseken), illetve a full-service hosszútávú járatokon is bőven adnak vizet. Azért az egzotikus úticélokon is szinte mindenhol lehet palackozott vizet kapni, én személy szerint nem mennék olyan helyre, ahol akár felmerülhet a gyanú, hogy nem lesz (elég) víz. Ha Kuba példáját vesszük, én ott legutóbb 2018-ban jártam (backpacker út volt), az akkori tapasztalataim alapján egy pár hónapos babával egy all-inclusive-os nyaralást akár bevállalnék. Ezzel szemben egy – már a hozzátáplálásban jócskán bennelevő – babával nem biztos, hogy választanám, mint úticél. Oké, hogy víz van, de az ételválaszték viszont igencsak limitált tud lenni. 

Momster: Ha egy ilyen desztináció az álom, akkor érdemes inkább várni, amíg gyermekünk nagyobb lesz?

Kis Útitárs: Ha valakinek egy ilyen desztináció az álom, és pont akkor, adott élethelyzetben babával szeretne menni, akkor is lehet kompromisszumot kötni. Például:  „semmi gond, akkor viszek sok babaételt…”

Lehet, hogy alapból nem azt adnám a gyermeknek, mivel otthon mindig főzök, BLW-zünk stb. De lehet akár kivételt is tenni utazás alatt, ha mi magunk ezzel rendben vagyunk.

Momster: Ami még sok szülőt visszatart az a +10 órás repülő út. Hogy lehet elütni az időt egy babával/totyogóval?

Kis Útitárs: Elsősorban én azt tudom ajánlani, hogy késő délután vagy este induló, hosszútávú járatot foglaljunk és akkor jó eséllyel alszik a baba az út alatt.

A full-service, klasszikus légitársaságoknál általában a hosszútávú járatokon tudunk bassinet-et, azaz egy falra szerelhető mózeskosarat kérni, amelyben a baba kényelmesen tud aludni, vagy akár játszani. 

Készüljünk a kedvenc könyveken, játékokon kívül egy-egy újdonsággal is. Érdemes hordozót is vinni a járatra, ebben altatni is jól lehet, fel-alá járkálva, illetve tud nézelődni a baba. Ha pedig már izeg-mozog az alany, akkor vannak olyan helyek a repülőn, konyha környékén, vészkijáratnál, ahol kicsit tud mozogni. Alapjában véve, én egyébként inkább pár hónapos babával ajánlanám a hosszabb repülőútat. Amikor a nagymotoros mozgásfejlődés nagyon beindul, akkor kevésbé ajánlom a 10+ órás repülőútat (kivéve az éjszakai járat, az még akár jól sülhet el, ha tud aludni a gyermek). Ez az a fázis, amikor nagyon felfedezne a baba/totyogó és nem ül meg egy helyben. Nagyon aktív totyogó esetében inkább olyan úticélt ajánlanék, melyek egy átszállással, kétszer kb. 5 órás repülőúttal elérhetőek.

Hozzátáplált gyermek esetén sok-sok snack-kel készüljünk az útra. Ez is nagyon jó kizökkentés lehet, amikor a kicsi elkezd nyűglödni, unatkozni.

Momster: Mit tanácsolnál azoknak a szülőknek, akik az első “nagy utazásukra” készülnek a gyermekükkel?

Kis Útitárs: Azt, hogy bízzanak magukban és a gyerekükben. Meg tudják csinálni, minden rendben lesz. Váratlan helyzetek otthon is vannak. A lényeg, hogy nyugodtan, megoldásfókuszúan reagáljuk le ezeket. Szerintem nem szabad túlaggódni – a szülői aggódás, félelem, feszültség az, amit esetleg a gyerek megérezhet és emiatt akár nyugtalanabbul viselkedhet. Emellett még azt tanácsolnám, hogy kezdjük “kicsiben”. Járjunk el a gyerekkel helyekre, szokja a jövés-menést. Továbbá, mi szokjuk azt, hogy mit érdemes vinni, hogy oldjuk meg a helyzeteket, amik adódhatnak egy-egy kisebb kiránduláson, úton. A gyerek rugalmasabb lesz, mi pedig magabiztosabbak – bátran be fogunk ezek után vállalni nagyobb utakat is. Mi a babánkkal úgy kezdtük, hogy egy-két hetes korában a szomszédos kerületekbe “kirándulgattunk”, 6 hetes korában a Balatonra mentünk, 2,5 hónapos korában Korfura repültünk, 6 hónaposan Panamába és így tovább… Fokozatosan felépítve biztosan menni fog és hatalmas élményekkel gazdagodik majd a család. 

A harmadik dolog, amit tanácsolnék: az alapos felkészülés az út előtt. No pain, no gain – vagy valahogy így… Hajrá, utazzatok bátran babával is! 🙂

Köszönjük, hogy támogatod a családi vállalkozásunkat!

Booking.com