A kislányunkat születése óta hordozzuk. Nem kizárólag hurcibaba, ugyanis egész sokat használjuk a babakocsit is, szeret abban is nagyokat aludni a levegőn, de sokat vesszük elő a hordozót. Amikor megszületett, a Liliputi rugalmas kendővel kezdtük a hordozást , ami egy igazi csodakendő volt. Az első hetekben előfordult, hogy fél percre sem tudtam letenni babát és akkor nagy segítség volt, hogy felszabadult mindkét kezem a kendőnek köszönhetően. Majd kb. 2 és fél hónapos kora után leváltottuk a kendőt egy Manduca XT csatos hordozóra. Napi szinten használjuk, illetve utazások alkalmával is jobban preferáljuk a hordozót, mint a babakocsit.

5 hónapos és kb 7 kg volt baba, amikor éreztem, hogy annyira már nem kényelmes folyamatosan elől hordozni. Úgy gondoltam, hogy itt az ideje a háton hordozásnak, néztem pár videót is róla, de annyira nem éreztem rá. Mivel pár nap volt hátra a prágai utazásunkig, ahol tudtam, hogy nagy valószínűséggel szinte egész nap a hordozóban lesz baba, úgy gondoltam, hogy lehet el kellene mennem egy hordozási tanácsadóhoz. Így találtam rá Kiss Anikóra. A tanácsadás után csak egy gondolatom volt: Miért nem jöttem hamarabb? Prágában már magabiztosan, kényelmesen hordoztuk babát a hátunkon.

Kiss Anikó (kissaniko.hu) mindamellett, hogy hordozási tanácsadó, babamasszász oktató is, illetve 2015-ben alapította a Debreceni Hordozós Klubot. A hordozás előnyeiről beszélgettünk, illetve, hogy miben tud segíteni a szülőknek a Hordozós Klub, illetve a hordozási tanácsadó.

Momster: Sokan úgy gondolják, hogy a hordozás egy újkori hóbort, de valójában a gyökerei elég messzire visszanyulnak.

Kiss Anikó: Igen, a babahordozás a kisgyermekgondozás egy régi módja, ami napjainkban újra visszatért a köztudatba. Több évszázados hagyományokon alapul, és nem csupán modern kori divathóbort, hanem egy időtlen és hatékony megoldás a csecsemők gondozására. Az évszázadok során számos kultúrában bevált módszerként szolgált, amely nemcsak a gyermek gondozását segíti, hanem erősíti a szülő-gyermek kapcsolatot is.

Momster: Milyen előnyei vannak a babahordozásnak mind a baba, mind az anya szempontjából?

Kiss Anikó: A válaszkész nevelés egyik eszköze a babahordozás, amely rendkívüli módon segíti a kötődés kialakulását a szülő és gyermeke között. A válaszkész nevelés lényege, hogy a babát megismerve, megfigyelve, az ő fejlődési ütemét is szem előtt tartva gondozzuk őt, és elégítjük ki különféle, az életkorának megfelelő szükségleteit, igényeit.

A babahordozás emellett megkönnyíti a mindennapokat, megoldást nyújt sok nehéz helyzetre, például amikor a kicsi babának fájdalma van vagy esetleg lázas. Ezenkívül segít kezelni a kisgyermekes családok különböző hétköznapi problémáit, legyen az lelki eredetű, mint például a testvér féltékenység, vagy gyakorlati hasznú, mint a háztartási munkák elvégzése vagy a közlekedés.

Továbbá, a hordozott babák bizonyítottan kevesebbet sírnak, kevesebb stressz éri őket, kiegyensúlyozottabbak, jobb alvók, mint a nem hordozott társaik. Újszülött koruktól több inger éri őket, és mivel szinte mindig a szülő közelében vannak, nem kell sírással jelezniük, ha a különféle szükségleteik kielégítésére vágynak. Ezeknek köszönhetően a hordozott babák kiegyensúlyozott, nyitott, érdeklődő kisgyerekekké válnak.

Anyukákat tektintve még, lényeges a rendszeres mozgás, nemcsak a szorongás elkerülése érdekében, hanem hogy az anyuka teste a szülés után minél hamarabb regenerálódhasson. Gyakran a korábban sportos életet élő édesanyák a baba érkezése után az új élethelyzetben felhagynak a rendszeres mozgással, mert minden idejüket leköti a gyermekük gondozása. Szerencsére manapság már vannak olyan mozgásformák, amik kifejezetten hordozós szülőknek lettek kitalálva. Ha az anyuka megismeri a babahordozást, akkor ezeket az úgynevezett hordozós sportokat is kipróbálhatja, így nem kell lemondania a testmozgás előnyeiről. És nem utolsósorban a babának sem kell nélkülöznie anyukáját, amíg ő a napi edzését végzi.

Momster: Mettől meddig tart a hordozós kor? Sokszor látom, hogy akár 3-4 éves gyerekeket is horodznak, ez számomra meglepő volt.

Kiss Anikó: Amikor családokhoz megyek, az anyukák, apukák meg szoktak lepődni azon, hogy akár kis óvódást is szokás hordozni. Pedig így van! Persze nem annyit, mint egy kisbabát, de egy 3-4 éves gyermek mellett is praktikus segítség egy jól bevált babahordozó eszköz.

Az újszülöttet még sokszor vesszük fel magunkra, akár ölbe, akár babahordozóba. Neki még szükséglete a testközelség, a sok érintés. Aztán ahogy nő, és kitárul neki a világ, úgy igényli majd a több egyedüllétet, a szabad mozgást. Lesznek úgynevezett hordozós sztrájk időszakok. Ez főleg egy-egy mozgásfejlődési szakaszhoz köthető. Amikor kúszni-mászni kezd, vagy amikor feláll, kapaszkodás nélkül járni kezd, egyre jobban elmegy a babahordozás a praktikum irányába. Itt arra gondolok, hogy például akkor kerül hordozóba a kicsi, ha sietni kell, és nem tud olyan gyorsan menni, mint kellene. Vagy ha félsz, hogy a tömegben, pl. egy vásárban vagy plázában eltűnik mellőled. Esetleg egy kiállításra, múzeumba mennétek, és viszitek magatokkal a gyermeketeket is….és még számos olyan helyzetben lehettek, amikor járni tudó gyermekhez is jó ha kéznél van a babahordozó. Könnyebb a nagyobb gyermek súlyát egy hordozóeszközzel tartani, mint pusztán a két karunkkal ölben.

Nagyon fontos, hogy jusson eszetekbe nagyobb gyermeknél akkor is a babahordozás, ha beteg, lázas, vagy fájdalma van. Pusztán a testközelségnek is gyógyító ereje van!

Momster: Miben tud segíteni az anyukáknak a Hordozós klub?

Kiss Anikó: Mivel ez a babagondozási mód jelenleg még sajnos távol áll a mi társadalmi szokásainktól, fontos, hogy az édesanyákat ellássuk helyes információkkal, lehetőségük legyen a különböző hordozóeszközök megismerésére, kipróbálására. Manapság az interneten, mint sok minden másról, a babahordozásról is számos információt lehet találni. Nehéz kiszűrni, hogy ezek közül mi a helyes, mi a jó, illetve, hogy mik azok, amiket érdemes inkább figyelmen kívül hagyni. Központi kérdés, hogy a sokféle hordozóeszköz közül melyik az, amit az adott családnak érdemes választania. Elengedhetetlen, hogy olyan eszköz kerüljön kiválasztásra, ami a kisbaba testét fejlettségének megfelelően támasztja meg, figyelembe veszi a hordozó szülő testi sajátosságait, és nem utolsósorban, amit magabiztosan tudnak használni.

Mindezekre biztosít kiváló lehetőséget a Hordozós Klub. Itt az anyukák gyakorlati tapasztalatokat gyűjthetnek, különféle hordozóeszközöket próbálhatnak ki, naprakész információkhoz juthatnak, és lehetőséget kapnak a személyes tapasztalatcserére is.

A babahordozásnak erős közösség építő szerepe is van. Egymásra találhatnak hasonló gondolkodású, azonos kérdésekkel, nehézségekkel szembesülő szülők, barátságok szövődhetnek köztük. Ez azért is kulcsfontosságú, mert így az anyuka nem érzi magát bezárva, nem alakul ki az ebben az élethelyzetben oly gyakori depresszió.

Momster: Miben tud segítséget nyújtani a hordozási tancsádó a szülőknek?

Kiss Anikó: A babahordozás egy ősi módszer, ami újra a köztudatba került. De ha ez olyan tudás, amit a dédszüleink is használtak, akkor miért van szükség babahordozási tanácsadóra?

A régi társadalmakban a női tudás anyáról lányára szállt. Az emberek nagy családi közösségekben, hagyományokat követve éltek. Már kislánykorban látták a leendő anyák, hogyan kell egy csecsemőt ellátni. Így természetes volt a szülés, szoptatás, gyereknevelés folyamata. Mire a kislány nővé érett, már sok mindent tudott, de ha mégis segítségre vagy tanácsra szorult, ott voltak a női családtagok, segítők.

A mai kor társadalmára jellemző az elmagányosodás. Sokan akkor látunk először kisbabát, amikor a saját gyermekünket tartjuk a kezünkben. Szűk, mikro családokban élünk, nincsenek előttünk követendő hagyományok. Sokszor nincs a környezetünkben olyan, akitől segítséget várhatnák. Ez a helyzet alakította úgy, hogy kialakultak olyan segítő szakmák, amik ebben az érzékeny időszakban nyújtanak segítséget.

Ahhoz, hogy a gyermekünket hordozzuk, nem feltétlenül kell hordozóeszköz. Ha a gyermekünket a karjainkban ringatjuk, már akkor is hordozzuk. Viszont vannak különböző hordozóeszközök, amik megkönnyítik, és kényelmesebbé teszik mindezt.

Az interneten ma már rengeteg az információ. Sokféle oktató videó is található, amik kiválóan adoptálhatóak. Ha valaki úgy érzi neki ennyi is elég a sikeres babahordozáshoz, az nagyon jó, hordozzon bátran! Azonban sokan vannak, akiknek kell a személyes kontaktus. Első kézből akarják tudni a hiteles információkat, és meg akarják ismerni a kis apró trükköket, amik egy internetes videóban nem látszanak. Egy nagy tapasztalattal bíró, okleveles babahordozási tanácsadó olyan támogatást tud adni a családoknak, ami hosszú időre megkönnyíti a hétköznapokat.

Kiss Anikó elérhetőségei:

Weboldal

Instagram

Facebook

Tiktok

Köszönjük, hogy támogatod a családi vállalkozásunkat!

Booking.com