Püré vagy BLW? Miért a BLW?

Első gyermekes anyaként fogalmam se volt még pár hónappal ezelőttig, hogy hogyan is fogjuk kezdeni a hozzátáplálást. Nem volt olyan kiköktésem, hogy biztosan pürésen vagy biztosan a BLW elvei szerint fogunk enni. Két dologban voltam biztos. Mivel a kislányom egy 100% anyatejes, jól evő, szépen gyarapodó baba, így semmiképp nem akartam elsietni a hozzátáplálást, a 6 hónapos kort mindenképp meg akartam a várni. Továbbá, a fő cél az volt, hogy szeresse és élvezze az étkezéseket, egészséges viszony alakuljon ki az ételekkel és továbbra is egy jó étvágyú baba legyen. Minél többet olvastam a BLW szemléletmódjáról, annál inkább tudtam, hogy ez lesz a mi utunk. Tetszett, hogy közösen tudunk étkezni, a baba az ételre fókuszál evés közben a szülő helyett, illetve annyit és azt eszik, amennyit és amit szeretne, és nem utolsó sorban, hogy az önállóságra nevel. Nincs tukmálás és méricskélés (nyilván ez a pürés HT-nál sem törvényszerű, de azért könnyű belecsúszni).

 

Hogyan készültünk fel?

Információgyűjtés

Fentebb is említettem, hogy sokat olvasgattam a témában. Nagyon sok információt találtam Okos Timi weboldalán, amelyet ide kattintva tudtok elérni. Nekem hatalmas segítség volt és sok mindennel kapcsolatban felnyitotta a szemem. Továbbá, beléptem a „BLW” – Falatkás avagy darabos, igény szerinti hozzátáplálás Facebook csoportba, ahol szintén sok hasznos infót és tippet találtam. Mindezek mellett letöltöttem a Solid Starts nevű applikációt, amit több helyen is láttam, hogy dícsértek, és valóban nagyon szuper, legalábbis számomra hatalmas segítség! Rá lehet keresni az ételekre és segít, hogy milyen formában tálald a babádnak, illetve emellett még renget más információt, recepteket is nyújt.

 

Kellékek az etetéshez

Baba etetőkészlet

A Zafira weboldalán gyönyörű és nagyon praktikus baba etetőkészleteket találtok, mi ezeket használjuk! A szilikon tányérok nagyon könnyen tisztíthatóak és öntapadósak. Igaz, az ételekből jut bőven mindenhova egy-egy étkezés végére, de legalább a tányér nem a földön landol, illetve a baba nem húzza magára az egészet már az első pár másodpercben. Az evőeszközöket is nagyon szeretjük, a kanalat mostmár minden étkezéshez használjuk és egyre ügyesebben eszik vele a kislányunk! Éééés nagyon izgatott vagyok, mert hamarosan kipróbáljuk az itatópoharat is. Baba soha nem ivott még cumisüvegből és cumizni sem cumizik, így nagyon kíváncsi vagyok, hogy fog neki beválni! Ami nagyon tetszett benne az a fogakat védő kialakítása, ami számomra egy nagyon fontos szempont volt.

 

Etetőszék

A kislányunknál elég gyorsan megindult a mozgásfejlődés, hihetetlen aktív baba, így azt gondoltam, hogy nem sokáig fog ölben enni. Igazából már elég hamar kiült, de pár nappal 6 hónapos kora előtt  feltérdelt és felhúzta magát állásba. Mivel ez sokkal érdekesebb volt, mint ülni,  így azt nem igazán gyakorolta, és nem volt stabil, fél kézzel mindig támaszkodott. Ekkor azt gondoltam, hogy na mégis akkor egy jó darabig ölben eszünk, majd egyik napról a másikra elkezdett gyönyörűen ülni.

Sokáig böngésztem az etetőszékeket. Olyat szerettem volna, ami kényelmes, biztonságos, könnyen tisztítható és később akár  kisszékké is alakítható. Mivel falatkázunk dönthető ülésre nekünk nem volt szükségünk. Végül rátaláltam erre a szuper Mamas&Papas etetőszékre, ami szuper jó döntés volt, mert nagyon szeretjük!

 

Hosszú ujjú előke/Hamikabi

Miután minden étkezés után minimum egy felsőrészt cserélni kellett, elgondolkoztam, hogy nem lenne rossz ötlet egy hami kabi vagy előke, majd miután ma kb a pelenkájában is sütőtököt találtam, úgy döntöttem, hogy itt az ideje megrendelni! 😀 Az öltözés az egy dolog, – bár már ez is önmagában egy tortúra, főleg, hogy jelenleg utálunk öltözködni – de kimosni a ruhából  az ételmaradékokat az már komoly kihívás is. Ide kattintva találjátok, hogy én mit rendeltem, még várjuk a csomagot!

 

Az első falatok

A BLW szemléletmód alapján – pár kivétellel, úgymint pl. méz, nyers hús, cukor, édesítő, túl sok só stb. – bármit ehet a baba 6 hónapos kortól, sőt, együtt eszünk, azt eszi amit mi, nincs bevezetési sorrend. Az első hónapban viszont én nem terveztem túlbonyolítani a dolgokat, főleg, hogy ez még nekem is újdonság. Pontosan 2 héttel ezelőtt kezdtük a HT-t és eddig zöldségeket és gyümölcsöket kóstoltunk, illetve a következő napokban szeretném kipróbálni a tojást omlett formájában. Szerencsére alapavetően is igyekszünk egészségesen táplálkozni, így hatalmas reformra nincs szükség az étkezéseinkkel kapcsolatban. A következő időszakokban szerintem majd a zöldségfasírtok lesznek nagy kedvenceink, illetve szuper recepteket láttam már Facebookos BLW-s csoportokban, illetve a Solid Starts app-ban, és a közösségi médiában rengeteg helyen. Igyekszem majd itt a blogon is megosztani a legjobb recepteket.

 

Mit kóstoltunk eddig és hanyasra értékeli baba?

  • Banán – 10/7

Ahhoz képest, hogy azt gondoltam tuti a banán lesz a befutó, meg se közelítette a dobogót! Már egészen megkedvelte, több alkalommal is került már a tányérra, de a legelső alkalommal inkább fintorgott rá.

  • Avokádó – 10/1

Avokádót még csak a legelső nap kóstoltunk, újra probálkoznunk kell majd vele, hátha már ügyesebbek leszünk! Nem igazán sikerült megfogni, folyton kicsúszott a kezéből.

  • Brokkoli – 10/10 a köbön

Abszolút kedvenc!!! Nem gondoltam volna, sőt, tartottam is tőle kicsit az elején, de teljes mértékben kezdő kaja a brokkoli! Könnyű megfogni és falatozni belőle, egyszerűen imádja!

  • Alma – 10/5

Egyelőre kicsit közömbös, nem rossz, de vannak izgalmasabbak is!

  • Édesburgonya – 10/6

Lehet az volt a gond, hogy a brokkolival került a tányérra és az elvitte  show-t. Amikor a kezébe került szerette, de túl sok figyelmet még nem kapott.

  • Sütőtök – 10/10

Baba imádja, anya utána takarítani már kevésbé!

  • Cékla – 10/10

Céklalé formájában kóstoltuk, úgy nagyon bejött neki! (Alma + citrom + répa + egy pici gyömbér volt még benne)

  • Narancs – 10/10

A narancs is nagy kedvenc, ezt is nagyon ügyesen tudja enni.

  • Csicseriborsó (humusz) 10-9

Már étteremben is kóstolt a kisasszony. Az első meglepődés után szerette!

  • Kivi – 10/100

A kivi is hatalmas favorit! Meglepődtem, mikor láttam az app-ban, hogyan kell tálalni (egészben, a felét meghámozva), de nagyon ügyesen elfogyasztotta. Terveztem turmixot csinálni magamnak a maradékból, de nem volt miből.

 

Remélem hasznosnak találtad a posztot, ha érdekel a BLW kövesd a blogom, várhatóak hasonló tartalmak! 🙂

Köszönjük, hogy támogatod a családi vállalkozásunkat!

Booking.com