Virág Zsófi okleveles csecsemő masszázs oktató és védőnő hallgató. A Magyar Gyermekmasszázs Egyesület tagjaként segíteni szeretné a szülőket a kisbabájukhoz való kapcsolódásban. Zsófi 5 alkalmas babamasszázs tanfolyamokat tart Budapesten. Arról beszélgettünk, milyen jótékony hatásai vannak a masszázsnak és hogyan zajlik a tanfolyam.

Momster: Milyen jótékony hatásai vannak a babamasszázsnak a kisbabák számára?

Minimasszázs: A babamasszázsnak számos pozitív hatása van a babára és a szülőkre is nézve.

A legszebb hatása szerintem a szülő-gyermek kötődés és kapcsolat erősítése. A masszázs egy szeretetteljes, gyengéd érintés, ami elősegíti a baba biztonságérzetét és az egészséges érzelmi fejlődését. Az anyaméhben elsőként kifejlődő érzékszervünk az érintés, sőt ez az egyetlen érzékünk, ami nélkül nem tudunk élni. A csecsemők számára nagyon fontos a testközelség és a masszírozás.

A masszázs hatással van az összes szervrendszerre, például serkenti a vérkeringést, segíti az emésztést, de az immunrendszerre is jótékony. Csökkenti a stressz-hormon szintjét a babának, ami segít a fertőzések elkerülésében. Segíti a relaxációt, alvásra hangolódást. Sok babamasszázs óra végződik alvással. J

A szülők pedig a babamasszázs által jobban megérthetik a csecsemő jelzéseit, ugyanis mindig engedélykéréssel kezdődik a masszázs és megfigyeljük a baba válaszát. Minden napi minőségi időtöltés lehet a babával, amit akár az apukák is csinálhatnak, akik általában kevesebb időt töltenek a babával. Növelheti a szülő önbizalmát, megerősítést nyerhet, hogy jól csinálja.

Momster: Elmondanád kérlek, hogyan zajlik az engedélykérés?

Minimasszázs: Mindig a baba dönti el, hogy kéri-e a masszázst, ezért engedélyt kérünk tőle mielőtt elkezdnénk. „Megengeded, hogy megmasszírozzalak?” és megfigyeljük mit „mond” rá gyermekünk. Nemnek számít, ha sír vagy nyugtalan. Ilyenkor próbálkozzunk később a masszírozással. Ezzel is empátiát fejezünk ki felé, ugyanis tiszteletben tartjuk az érzéseit.

Momster: Milyen életkortól kezdve meddig ajánlott vagy ideális a babamasszázs?

Minimasszázs: A babamasszázs tanfolyamok 1 év alatti babáknak és szüleiknek szól. Érdemes az első félévben megtanulni a technikát a jótékony hatásai miatt.

1 éves korig napi egyszer masszírozzuk meg gyermekünket a számunkra alkalmas időpontban.

Momster: Hogyan segít a masszázs a csecsemőknek a hasfájáson/kólikán?

Minimasszázs: Elég gyakori a csecsemőkori kólika, amely 3 hetes korban szokott kezdődni és 3-4 hónapos korban oldódik. Kólika jele a vigasztalhatatlan, erős sírás, lábak felhúzása és a test megfeszítése.

A tanfolyam része a pocakmasszázs hasfájás esetére. A masszázs segíthet enyhíteni a fájdalmat, mivel támogatja az emésztést és a bélgázok eltávolítását. A mozdulatok mindig a bélmozgás haladási irányának megfelelően történnek, így székrekedés esetén is hasznosak lehetnek.

Ez a mozdulatsor napi 2-3x is végezhető, legalább 2 héten át. Ha a hasfájás egy adott időponthoz köthető, akkor érdemes előtte végezni megelőzésképpen.

Momster: Melyik napszak a legoptimálisabb a babamasszázs időzítésére?

Minimasszázs: A baba nyugodt, kevésbé aktívabb állapotában érdemes masszírozni. Általában fürdetés ideje körül, vagy altatás előtt ajánlott a masszázs. Mindig figyeljünk kisbabánk igényeire és reakciójára és ehhez igazítsuk a masszázs időpontját.

Etetés után érdemes várni legalább 20 percet. Illetve, fontos, hogy a szülő is el tudjon lazulni és koncentrálni tudjon a babára.

Momster: Mondanál nekünk néhány szót arról, hogyan zajlik a Minimasszázs tanfolyam?

Minimasszázs: A tanfolyam 5 egymásra épülő alkalomból áll. Ezeken az órákon a szülők megismerik a babamasszázs történetét, hatásait és természetesen a masszázs technikát. Én egy oktató babán mutatom a lépéseket és az anyukák masszírozzák a saját babájukat.

A tanfolyam végére ismerni fogják a teljes test masszázs technikáját, a hasfájós masszázst és mozgás koordinációs gyakorlatokat.

Egyéni és csoportos tanfolyamra is van lehetőség. Egyéni tanfolyam a család otthonában zajlik, így a baba a saját megszokott környezetében lehet. Csoportos tanfolyam esetén 3-4 anyuka és babáik egyszerre tanulják a masszázst.

Virág Zsófi elérhetőségei:

Telefonszám: 0630 613 9586

Instagram

Facebook

e-mail: masszazsmini@gmail.com

Köszönjük, hogy támogatod a családi vállalkozásunkat!

Booking.com