Gyerekkorom óta sportolok. Több mint 15 évig versenyszerűen vívtam, jártam úszni is, most pár éve konditerembe járok. Általános iskolás voltam, amikor megtanultam síelni, majd 1-2 évre rá snowboardozni, ami azóta is hatalmas szenvedély. A rendszeres mozgás teljesen beépült a mindennapjaimba. Várandósságom első trimeszterében a sok rosszullét miatt kénytelen voltam abbahagyni a sportot, de a 13. héttől kezdve pilatesre jártam, aminek mind fizikailag, mind lelkileg nagyon pozitív hatása volt a terhességemre.

Jancsó Ildikó női mozgásmentor szakterülete a várandósságra felkészülés, a kismama torna és a szülés utáni regeneráció. A terhesség alatti mozgás előnyeiről, irányelveiről és a kismama tornáról beszélgettünk.

Momster: A testmozgásnak milyen pozitív hatásai vannak a terhességre, illetve a továbbiakra? Megkönnyítheti a szülést?

A várandósság hatalmas kihívás a női test számára. Megnő a testsúly, megnőnek a mellek, megváltozik a testtartás, a növekvő pocak miatt megváltozik a súlypontunk, az egyensúlyunk is bizonytalanabb lesz. A belső szervek, a rekeszizom átmenetileg szűkebb, kisebb helyen fér el, miközben hatalmas terhelés hárul a medencefenékre és a hasizmokra is. Óriási kihívás ez a testünknek, amit mindenképpen megkönnyít, ha fittek maradunk a várandósság alatt is. Az erős izomzat könnyebben vészeli át ezt az időszakot és a regeneráció is gyorsabb lesz. A fizikai erőnlét segít, hogy mentálisan is jól legyünk, ami együttesen pozitív hatással van a szülésre is.

Momster: Melyek azok a mozgásformák, amelyek kerülendők a várandósság alatt?

Ebben az időszakban nem javasolt új mozgásformákat elsajátítani, ahogy a balesetveszéllyel és ütődéssel járó sportok is kerülendők. Minden olyan sportot érdemes kerülni ebben az időszakban, ahol például hasra kell feküdni, vagy túl magas intenzitással kell edzeni, ahol nagy mértékben megnő a hasüregi nyomás, vagy ahol bármilyen formában megütheti magát vagy megüthetik a kismamát, esetleg erőteljes becsapódásnak tehetjük ki magunkat. A biciklizés is leginkább a megváltozott súlypont és romló reflexek miatt kerülendő.

Momster: Kismama tornára már a várandósság első heteiben lehet menni?

A kismama torna megkezdése a betöltött 13. héttől, vagyis a második trimesztertől ajánlott. Az első trimeszterben az aktív életmódot javasolt megtartani, nagy sétákkal és jóleső mozgással, majd a második trimesztertől érdemes a kismamák számára is biztonságos mozgásformát rendszeresíteni.

Momster: Milyen típusú gyakorlatokat csináltok a tornán?

Kismama tornán elsődleges szempont a kismama és a magzat biztonsága, jólléte. Olyan gyakorlatokat választunk, melyek jótékonyan hatnak a várandósság alatt bekövetkező testi és lelki változásokra. Fokozott figyelmet fordítunk a légzésre, a gerinc egészségére és a tartásjavításra. A kardió és erősítő gyakorlatok is jelen vannak olyan intenzitással, ami még biztonságos a kismamák számára. A csípő és a gát területe kiemelt figyelmet kap és a mentális felkészülést segíthetjük relaxációval is.

Momster: Milyen hatással van a torna babára?

Segít abban, hogy a várandósságot könnyebben viseljük. A test változásait, a megnövekedett terhelést ne teherként érzékeljük amíg csak lehetséges, és ha a kismama jól van, a baba is több boldogsághormonhoz jut, jól érzi magát.

Momster: Sok kismama azért tartózkodik a várandósság alatti mozgástól, mert fél a koraszüléstől. Van ennek valóságalapja?

Kismama tornára alapvetően egészséges, alacsony kockázatúnak minősített várandóssággal lehet csatlakozni. Akinél nem áll fenn orvosi indok a mozgás felfüggesztésére, bátran legyen aktív és mozogjon várandósan is. Ezek az edzések nem olyan intenzitásúak, hogy bármilyen formában veszélyeztessék az édesanya vagy a magzat egészségét, sőt! Gondoljunk arra, hogy ha valakinek már van egy, vagy több gyermeke, sokkal nagyobb terheléssel néz szembe a hétköznapokban, mint amit egy csoportos vagy egyéni kismama tornán fog tapasztalni. Ezeken a foglalkozásokon ráadásul az edzők fokozottan figyelik a kismamák állapotát, de ha a kismama elfárad, bármikor pihenhet óra közben is.

Momster: Azoknak kismamáknak is ajánlott kismama tornára járni, akik várandósság előtt nem mozogtak rendszeresen?

Igen, sőt kifejezetten jót fog tenni, ha a kismama fokozatosan bevezeti a mozgást az életébe. Érdemes jelezni az edzőnek, hogy korábban nem sportolt, amit figyelembe fognak venni és az igényei szerint támogatják a mozgásban.

Jancsó Ildi csoportos óráiról és és privát edzéseiről ide kattintva találtok bővebb információt. 

Maradjatok mozgásban várandósan is!

Köszönjük, hogy támogatod a családi vállalkozásunkat!

Booking.com