Nagyon fontosnak tartom az alábbi témát, mert úgy gondolom nincs elég hangsúly fektetve a gyermekágyas időszakra – és igazából az első pár hónapra – való felkészülésre. Több anyukától is hallom/olvasom és én is tapasztaltam, hogy hiába tudjuk azt, hogy mit vállaltunk, annyira a szülésen, az arra való felkészülésen van a fókusz, hogy nem is gondolunk arra, hogy tényleg hatalmas kihívást jelentenek az első hetek/hónapok. Bár nincs annál nagyobb boldogság, hogy a kezünkben tartjuk a kisbabánkat, ebben az időszakban még mi is gyógyulunk és a kialvatlanság, valamint a felelősség, hogy gondoskodnunk kell egy újszülöttről megnehezíti ezt.

Kovács Edina Fitmummy posztnatális trénerként a szülés utáni regenrációban segíti az édesanyákat, valamint stresszkezlésben is nyújt segítséget. Mindezek mellett egyébként diplomás egészségfejlesztő, életmód-és táplálkozási tanácsadó, személyi edző, kisgyermeknevelő és a KMT-Komplex Mozgásterápia foglalkoztatásvezetője, ahol csecsemők és kisgyermekek mozgásfejlődését támogatják, valamint Access Bars /stressz-és szorongásoldó kezeléseket is tart. Vele beszélgettünk a szülés utáni megpróbáltatásokról és nagyon hasznos tanácsokatt és tippeket adott.

Momster: A terhesség alatt – főleg első gyermekes szülőként – leginkább a szülésre való felkészülésen van a hangsúly. Az első hetekről, a gyermekágyas időszakra való felkészülésről nem nagyon esik szó, pedig komoly kihívást jelent az anyáknak. Mi segíthet nekik ebben az időszakban?

EdiKids: Valóban a várandósság és a szülés nagyobb hangsúlyt kap a gyermekvárás időszakában és kevesebb szó esik a „hogyan tovább”-ról. Bár sok mindent elmondanak a szüléssel kapcsolatban, arra nem lehet felkészülni, hogy az édesanya hogyan fogja magát érezni a szülést követően. Mennyire viseli meg a testét az, hogy életet ad a gyermekének, és arra sem, hogy milyen a 0-24 készenlét, szolgálat és az a felelősség, hogy egy újszülöttet kell ellátni, „életben tartani”.

Nem véletlenül hívják a szülés utáni első időszakot gyermekágyas időszaknak. Ekkor az anyukának nyugalomra, sok pihenésre van szüksége, hogy gyógyuljon, regenerálódjon, hogy erőt gyűjtsön, hogy az újszülöttjével megismerjék egymást. Ebben az időszakban mindenképpen segítség kell az anyukának. Amennyiben ez családon belül nem megoldható, vagy nem megfelelő az anyuka számára, lehet kérni gyermekágyas segítő támogatását is.

Momster: Az első hetek nehézségei és kihívásai is hozzájárulhatnak a szülés utáni depresszió kialakulásához, amivel számos anyuka megküzd?

EdiKids: A szülés utáni depresszió több okból is jelentkezhet. Egyrészt az anyukára szakadt felelősség súlya, amivel lehet, hogy úgy érzi, nem tud megbirkózni. Lehet, a hirtelen megváltozott élethelyzet, hogy innentől teljesen más lesz az élete, a 0-24 szolgálat, hogy az első időszakban le kell mondania olyan dolgokról, amik addig a mindennapjai része voltak. Ehhez adódik hozzá a felborult hormonrendszer okozta „zűrzavar”, amit csak tetéz a kevés alvás, a nem megfelelő légzés.

Továbbá, ami nagyon kevés helyen hangzik el, hozzájárul ehhez az állapothoz, hogy az anyuka szervezetében hiányállapotok lépnek fel bizonyos vitaminokból- és ásványi anyagokból pl. az Omega3-ból, ami nagyon fontos az agynak (és még sok minden másnak) és hozzájárul a hangulatingadozáshoz, a rossz hangulathoz, mivel azokat a babának adta és adja át a szoptatás során. Tehát a megfelelő táplálkozás nagyon fontos!

A megváltozott, nem megfelelő légzés is tarthatja állandó stressz-állapotban a szervezetet. A szülés utáni regenerációs foglalkozásaim során a légzés helyreállítása nagy hangsúlyt kap. Több anyuka is arról számolt be, hogy miután helyreállítottuk a légzését, elmúlt a szervezetéből az állandó stressz, feszültség érzése, jobb lett az alvása, kipihentebb, mégha ténylegesen nem is alszik többet, mint addig.

Ezen kívül nagyon fontos tisztában lennünk azzal, hogy stressz hatására több stresszhormon (kortizol) termelődik, ami viszont gátolja az oxitocin termelődését, ami nem csak a szüléskor játszik nagy szerepet, hanem a hétköznapi életben is, ez a “jó érzés” hormonja. Ez is nagyban hozzájárul a szülés utáni depresszió (lehangoltság) állapotának kialalkulásához.

Momster:  A legtöbb anyának, ami nagy kihívást és egyben stresszfaktort is jelent, az időbeosztás. Számomra is sokszor kisebb szervezést igényel egy hajmosás, egy gyors ebéd összedobása, és akkor a takarításról még nem is beszéltünk.

EdiKids: A megfelelő napirend kialakítása nagyon fontos. Ezt már egészen korán, 2-3 hónapos kortól el lehet kezdeni kialakítani. Persze ez nem azt jelenti, hogy mindent időpontra csinálunk, hanem a tevékenységeknek van egy ritmusa, minden napos ismétlődése. Ez biztonságot ad a babának is, mert tudni fogja mi után mi következik és általában nyugodtabbak is ilyenkor a babák. Ebben kialakíthatunk olyan időszakokat (5-10-15-20 perc), amikor a babánkat letesszük a kiságyába, vagy egy biztonságos helyre és ő egyedül eljátszik/felfedez, miközben az anyuka figyelemmel kíséri a babát (és a baba is látja az anyukáját), de közben el tudja végezni a feladatát (itt nem a hajmosásra vagy zuhanyzásra gondolok, azokat időzítsük úgy, hogy legyen valaki, aki felügyeli a babát, étkezéshez akár oda is ültethetjük az asztalhoz, amikor már nagyobb)

Momster: Én szerencsésnek tarthatom magam, mert sok segítségem van, amiért nagyon is hálás vagyok, de sajnos nagyon sok anyukának egyedül kell megbírkózni a mindennapokkal. Nekik mit tanácsolnál?

EdiKids: Sok anyuka van napközben egyedül a babájával, úgy, hogy nincs segítsége és a férje este jön haza a munkából. Fontos, hogy legyen az anyukának is „szusszanásnyi” ideje. A legtöbb esetben amikor a férj hazajön, akkor „tehermentesíti” egy rövid időre az anyukát. Fontos, hogy ezt megbeszéljék a felek egymás között és apuka is részt vegyen a gyermek életében, ne az legyen, hogy ő fáradt, mert egész nap dolgozott, nem vigyáz egy rövid időt a gyermekre.

Ha napközben vagy hét közben van olyan teendője, programja az anyukának, amit nem tud megoldani a gyermekkel, akkor babysitter segítségét kell igénybe venni. Ha a háztartásba kell segítség, akkor kérje takarítónő segítségét. Fontos, hogy legyen valaki, akire számíthat, aki segít egy-egy esetben.

Amennyiben nincs semilyen segítsége az anyukának, akkor lehet egy olyan barátnő, vagy anyukatárs segítségét kérni, akivel megvan a bizalmi viszony és kölcsönösen segíteni egymásnak (anyukatárs esetén).

Momster: Szülés után a testi változások is szorongást okoznak sok édesanyánál. Mennyi idő mire visszanyerhetjük a régi formánkat és mi tud ebben a leggyorsabban segíteni? Az edzőtermbe is nehezebb ilyenkor eljutni. Nekem a babám 2 hónapos volt, mikor először elmentem edzeni. 100% anyatejes ISZSZ baba és szervezést igényel a mai napig, hogy tudjak kicsit mozogni, pedig van segítségem.

EdiKids: Sok anyukának okoz szorongást a szüléssel járó testi változások. A szakirodalom azt mondja, hogy ugyan annyi idő kell a szervezetnek a visszarendeződéshez, mint a gyermek kihordásához, vagyis 9 hónap. Viszont lehet segíteni ezt a természetes regenerációs folyamatot. A szülés utáni regenerációt segítő mozgásnak nem csak esztétikai szempontból van jelentősége, hanem funkcionális okokból, vagyis a szervek, izmok funkcióinak visszaállításában! (Légzés helyreállítás, testtartás helyreállítás, gátizom- és medencefenék izmok megerősítése, hasizmok aktiválása, szétnyílás összezárása, valamint császármetszés esetén a hegkezelés!). Egyre több helyen elérhető ilyen mozgásprogram egyéni, kiscsoportos és online verzióban is, ahová a babával együtt mehet az anyuka. Ez lehet egy rendszeres program is. Sokszor azonban egy kiadós, tempós séta (akár babával, akár nélküle) is megfelelő lehet, segít kiszakadni a napi rutinból, „kiszellőzteti” a fejet.

Egyébként teljesen egyéni, hogy ki mennyi idő alatt rendeződik vissza. Szerepe van a hormonháztartás állapotának is. Van olyan, aki a szoptatás során veszít a súlyából és utána jönnek rá plusz kilók, bár ez lehet a helytelen táplákozás eredménye is.

Momster: Sokszor látom azt, hogy a közösségi média is elbizonytalanít sok anyukát, akik magukat és babájukat is összehasonlítják más anyukákkal és babákkal. Emiatt sokszor gondolják úgy, hogy nem elég jó anyák, vagy a gyermekük nem megfelelő ütemben fejlődik. Számomra az is megdöbbentő, hogy sokszor anyatársak ítélkeznek a legjobban. A közösségi médiát teljesen kizárni nem lehet, így nagyon érdekel, hogy te mit gondolsz erről?

Edi Kids: Azt gondolom, hogy jó, ha tisztában vannak azzal az anyukák, hogy a közösségi médiában lévő tartalmak egy része nem fedi a valóságot. A virtuális térben sokan a szépített verziót mutatják meg magukról. Ez valóban káros, és szorongást okozhat az anyukákban, főleg, ha valakinek nincs önbizalma, vagy bizonytalan, hogy jól csinálja-e a gyereknevelést.

Én találkoztam játszótéren is olyan anyukával, aki szépen kiöltözve, sminkben jött a gyermekével játszani. Majd mondta, hogy milyen jó nekem, hogy az anyukám jön és vigyáz néha a gyerekemre, mert neki nincs segítsége, majd a beszélgetés egy későbbi szakaszában kiderült, hogy takarítónő jár hetente hozzá, aki rendben tartja a lakást és vigyáz is a gyerekére.

Nagyon sok információ zúdul az anyukákra és mindnek nem lehet megfelelni! A legfontosabb, hogy tájékozódjunk hiteles forrásokból, válasszuk ki a számunkra megfelelő, a mi értékrendünknek, nézeteinknek megfelelő elveket és azon haladjunk, ha pedig úgy érezzük, hogy valami nem jó, kérjünk segítséget (megfelelő szakembertől).

Azt gondolom, hogy a stresszkezelés megtanulása, elsajátítása nagyon fontos bármelyik életszakaszban.

EdiKids elérhetőségit itt találjátok:

Köszönjük, hogy támogatod a családi vállalkozásunkat!

Booking.com