Nemrégiben a családdal egy izgalmas road trip-re vállalkoztunk Skóciában, ahol rengeteg tapasztalatot szereztünk. Egy 1 évessel utazni nem kis kihívás, de néhány praktikus tippel jelentősen megkönnyíthető az út. Ez a kis utazás számunkra is nagyon tanulságos volt. Az alábbiakban összegyűjtöttem pár hasznos tippet,  hogy elkerüld a legnagyobb baklövéseket.

1. Ne felejtsetek el elegendő ennivalót és folyadékot csomagolni

Az utazás közbeni éhség és szomjúság könnyen nyűgössé teheti a kicsit. Praktikusak a hordozható, könnyen elfogyasztható ételek, mint a gyümölcsök, kölesgolyók, pufik és szendvicsek. Egy road trip alkalmával nincs minden megállónál lehetőség ennivalót és folyadékot szerezni , így érdemes felkészülni. 

A kislányom nagyon válogatós volt az utazás alatt, – valószínű fogzás miatt – pedig Angliában beszereztem többféle snack-et is az útra, mint pl. bababarát pufirzsiek, gyümölcs- és zabszeletek, gyümölcsök. Leginkább a gyümölcsök fogytak, mint az áfonya és az eper.

2. Ne tervezzétek túl a programokat!

Nem érdemes túl sok proramot tervezni egy napra. Vagy, ha sok a program, tervezzetek be opcionális látnivalókat is, amelyek kihagyhatóak. Így kevésbé lesz stresszes az utazás, nem kell rohanni és jobban tudjátok élvezni az együtt töltött időt​. Babával lassabb a tempó, ezt ne felejtsétek el! Mindamellett, hogy több pihenőre lehet szükség, ők még picik, a sok inger hatására gyorsabban fáradnak.

Skócia számtalan csodával várja az oda látogatókat, de nekünk csak öt napunk volt arra, hogy bejárjuk ezt a varázslatos északi vidéket. Sokan 2 hétre érkeznek, hogy felfedezzék. Általában én szoktam összerakni a útitervet az utazások alkalmával, így igyekeztem aprólékosan megtervezni az utunkat, hogy kihasználjunk minden percet.

Szerettünk volna minél több helyet felfedezni, így volt 1-2 nap, ami picit zsúfoltnak tűnt. Azonban, volt több megálló is, ami kérdőjelesen szerepelt a listán, vagy belefér, vagy nem. Nem szerettünk volna rohanni, így voltak olyan napok, amikor kimaradt 1-1 látnivaló. Gyönyörű helyeken autóztunk, így inkább élveztük a spontaneitást és megálltunk kicsit, ha láttunk valami csodaszépet, vagy pihenőre volt szükség.

3. Ne hagyjátok figyelmen kívül a pihenők fontosságát!

Egy 1 éves gyermektől nem elvárható, hogy több órán át üldögéljen. Ez még nekünk is fárasztó, de egy babánál, akinél nagyban zajlik a mozgásfejlődés, főleg ha már jár is, teljesen irreális elvárás lenne.

Mindenképp számoljatok azzal, hogy 2-3 óráként célszerű megállni, akár csak egy 10 percre. Sétáljatok, levegőzzetek picit! Illetve a pelus cseréről se feledkezzünk meg!

Továbbá, amikor megálltok egy-egy látnivalónál szánjatok elegendő időt arra, hogy a baba is mozogjon, felfedezzen, játszon, kicsit „elfáradjon”.

4. Ne hagyd figyelmen kívül az alvásidőt

Bár ez nem mindig egyszerű, de érdemes úgy „játszani” az alvásidővel, hogy lehetőleg az autóban aludjon a baba. Most leginkább az indulásra és a hazaérkezésre gondolok – a napközbeni autókázás során nagy valószínűséggel úgyis borul minden. Mi a következő utazásunkat direkt úgy szerveztük, hogy este indulunk majd útnak. Ha bírjátok az éjszakai vezetést, ez az opció is megfontolandó lehet.

A skóciai utunkat úgy kezdtük, hogy az első nap Cambridge-ből mentünk Edinburgh-ba, ami egy hat órás út volt. Délután fél 6-kor tudtunk indulni, ami sajnos nem volt túl ideális a babánk szempontjából. Ilyenkor még nagyon aktív, így az út első fele nem volt túl kellemes számára. Úgy döntöttünk, hogy megállunk egy félórás pihenőre, ami nagyon jó döntés volt. Ezután végig aludta az utat egészen a megérkezésig.

5. Ne feledkezzetek meg a játékokról, könyvekről!

Gondoskodjatok arról, hogy legyen elegendő játék és könyv, amivel lefoglalhatjátok a babát. A kedvenc plüssállat vagy könyv is sokat segíthet abban, hogy nyugodtabb legyen az út során​ és ne kezdjen el hamar unatkozni. Nekünk most leginkább a zenélős könyvek jönnek be, azzal egész sokáig el tud játszani.

Illetve, ha vannak kedvenc zenéi, akkor szuper ötlet összeállítani egy playlist-et. A kislányom imádja az olasz zenéket és nagyokat tud rá aludni, így mi végig azt hallgattunk a skóciai út során. 😀

6. Fontos a kényelem!

Érdemes a legkényelmesebb ruhájába öltöztetni a babád.  Én se bírok farmerban utazni 10 órát! Illetve, fontos szerintem a réteges öltöztetés, hogy könnyen tudjatok alkalmazkodni az út során fellépő változékony időjáráshoz.

Ha esetleg autót béreltek, akkor javasolt egyeztetni a céggel, hogy milyen gyerekülést tudnak biztosítani. Biztonság és kényelem szemponjából is fontos lehet.

7. A rugalmasság kulcsfontosságú

A rugalmasság úgy gondolom, minden babás/kisgyerekes utazás alapfeltétele. Az utazás során biztosan lesznek nehezebb pillanatok, amikor a baba kicsit nyűgösebb lesz. Illetve, előfordulhatnak olyan szituációk, ahol célszerű a megoldásra fókuszálni a probléma helyett! Ne hagyjátok, hogy ezek a helyzetek elrontsák a kedveteket! Figyeljetek a gyermek igényeire, és változtassatok a menetrenden, ha szükséges.

Az utazás nagy kihívás lehet, de ha picit felkészültök, hatalmas élményt nyújthat az egész család számára.  

Te ismered legjobban a babádat!

Én a saját tapasztalatainkat oszottam meg, de minden baba más. Te ismered legjobban a babádat, te tudod mi a legjobb neki, neked, nektek! 🙂 Ha úgy érzed még várnál egy ilyen hosszabb kocsikázással, az is teljesen rendben van – hiszen minden kalandnak megvan a maga ideje.

 
 

Köszönjük, hogy támogatod a családi vállalkozásunkat!

Booking.com