Habár a tél sosem tartozott a kedvenc évszakjaim közé, két eseményt mindig tűkön ülve várok: a karácsonyt és a snowboardozást. Egy kis érdekességként elárulom nektek, hogy a férjemmel akkor találkoztunk először, amikor még gyerekként a családdal, nagy társaságban, Szlovákiába jártunk síelni. Innen ismerjük egymást. Majd sok évre rá, 2018-ban, összefutottunk a Snowattack sí- és snowboard- és zenei fesztiválon, ahol közös csúszások és bulik alkalmával közelebb kerültünk egymáshoz és már egy párként jöttünk haza. Talán úgyis mondhatjuk, hogy ez a téli sport összeköt minket… Mindenesetre sokat köszönhetünk neki! 🙂

Azóta is igyekszünk minden évben, ha csak pár napra is, de eljutni síelni. És alig várjuk, hogy a kislányunk is lécre/board-ra álljon! 🙂

Tavaly a terhességem miatt természetesen kimaradt a csúszkálás, de idén nagyon vártuk, hogy legalább 1-2 napra elmenjünk. 

A továbbiakban megosztom veletek hova utaztunk és miért erre esett a választásunk. Ajánlok szállást és kirándulóhelyeket, programokat és pár tippet a kisbabás utazáshoz, síeléshez.

Ha a síelés nem a ti sportotok és nem is tervezitek, hogy valaha lécre álltok, akkor is érdemes lehet elolvasni, vagy csak elmenteni ezt a cikket, ugyanis az Alacsony-Tátrában szuper kirándulóhelyek vannak, és erről is írok majd!

 

Miért Jasná?

Szlovákia legnagyobb síparadicsoma, az Alacsony-Tátrában fekvő Jasná-Chopok majdnem 50 km hosszú pályarendszerrel rendelkezik. Az elmúlt években történő fejlesztéseknek köszönhetően – amelyek egyébként azóta is zajlanak – nagyon szépen kiépült a térség. 

Ami igazán csábító még Jasná-val kapcsolatban, hogy mindössze 4 óra alatt megközelíthető Debrecenből, illetve Budapestről is. Babával/kisgyerekkel történő utazás esetén, úgy gondolom, ez fontos szempont!

Ide kattintva minden információt megtaláltok, az e-shop-ban a síbérlet árakat is meg tudjátok tekinteni, sőt, meg is lehet vásárolni, általában pár euro-val online kedvezőbb is az ár, mint offline a sípályánál.

Egy jó tanács azzal kapcsolatban, hogy MIKOR utazzatok…

Az időjárás teljesen kiszámíthatatlanná vált az utóbbi időszakban. Az elmúlt években amikor Szlovákiába utaztunk síelni általában mindig tökéletes téli, hóesős időt fogtunk ki febuár elején, illetev közepe tájt. Idén február végén utaztunk, valószínűleg először és utoljára. 10-12 fok volt, ami nagyon nem síelős idő. Bár hóágyúztak, nem voltak jó minőségűek a pályák. Mivel babával utaztunk, alapból nem egy nyitástól zárásig, teljes kifulladásig tartó síelést terveztünk, illetve láttuk azt is milyen időre számíthatunk, így volt B terv is arra az esetre, ha meghiúsulna a sílelés.

Tippek, ha babával mész síelni

Ne egyedül utazzatok, ha van rá lehetőség

Amikor arról beszélgettünk a férjemmel, hogy jó lenne elmenni az idei szezonban síelni, egy dologban biztosak voltunk: nem szeretnénk hármasban menni. Szeretünk hárman utazni, de ez az a fajta program, ami – legalábbis számunkra – ilyen formában nem lett volna élvezhető. Mivel felváltva kellett volna babával lenni, így nem sok időt töltöttünk volna együtt és szólóban csúszni sem a legélvezetesebb. Végül családdal, a kislányunkkal együtt heten utaztunk és nagyon szuper volt így! Délelőtt a nagymamájával volt baba, délután pedig velem programozott.

Pályaszállás

Egyértelmű volt, hogy pályaszállást szeretnénk, így, hogy kisbabával utaztunk. Mivel felváltva síeltünk és babának is bőven elegendő volt a friss levegőn 1-2 óra (főleg most, hogy a kis felfedező aktívan kúszik-mászik) kényelmetlen lett volna, ha nagyobb távolságra van a szállás.

Nagyon szuper ár-érték arányú házikót találtunk. A Chalet 3 Domky szálláshely a Lucky sífelvonó mellett található és nekünk tökéletes volt. A 2 szintes tiszta és rendezett, jó hangulatú házban 3 szoba található, tágas nappali és jól felszerelt konyha. Még játékokat is találtunk a szekrényekben, amivel baba nagyon jól eljátszott. 🙂 Talán ami kisgyerekes családoknál hátrány lehet, hogy kád nincs, csak zuhanyzó, de minket ez nem zavart. 

Étterme is van a szálláshelynek. Ha finom, tradicionális szlovák ételeket szeretnétek enni, akkor ez jó választás.

Az apartman remek választás lehet tavasszal vagy nyáron is, ha családi kirándulást terveztek a Tátrába.

Babaszánkó, hogy a baba is élvezze

Ha a gyermeked még a síeléshez túl pici, de ülni már tud, akkor remek ötlet magatokkal vinni egy babaszánkót. A szánkózás nagyszerű téli, közös program és így ő is élvezheti kicsit a csúszkálást.

Szervezzetek más programokat is a síelés mellé

Érdemes lehet más programokat is szervezni a csúszkálás mellé, pl. kirándulásokat, fürdőzést, különösképp ha csak a szűk családdal utaztok, vagy hosszabb időre mentek, de nagy családdal is megéri! Így többet tudtok együtt lenni, családilag programozni.

program tippek jasná-n és környékén

Kirándulás és túra tippek

Az utazásunk második napján 12 fok volt. Nagyon szép, de nem sielős idő volt, emiatt úgy döntöttünk a kirándulást választjuk a síelés helyett. A Verbici-tóhoz (Vrbické pleso) látogattunk el, amely az Alacsony-Tátra legnagyobb kiterjedésű tava. Pár évvel ezelőtt jártunk már itt, akkor viszont hatalmas hó volt és nem volt egyszerű megközelíteni a tavat. Most azonban körbesétáltuk, (kb 1 órás kirándulás) és ha erre jártok nagyon ajánlom, ugyanis mindamellett, hogy gyönyörű, gyerekekkel is tökéletes program, ugyanis egy könnyű séta.

Jasná síparadicsoma nyáron egyébként kiváló úticél családi kirándulásokhoz, túrákhoz. A felújított felvonók Chopok csúcsára visznek fel, ahol számos túraútvonal közül választahtunk attól függően, hogy milyen nehézségi fokozatú kirándulásra vágyunk. Könnyű nyári sétákra is van lehetőség. Ide kattintva sok-sok információt találtok a túrákkal és Jasna látnivalóival kapcsolatosan.

Tatralandia

A kis kirándulásunk után úgy döntöttünk ellátogatunk a Tatralandia trópusi komplexumba, amely  Szlovákia egyik legnagyob vízi élményparkja. Ebben az aquapark-ban minden korosztály megtalálja a számára megfelelelő attrakciót. Termál medencék, csúszdák, szauna világ, wellness részleg, gyerek- és baba medencék…Még baba pihenősarok is van! Fontos információ, hogy a síbérlettel egyébként látogatható az aquapark, ha úgy döntünk aznap inkább a fürdőzést választjuk.

További utazási tippekért kövesd a blogom! 🙂

Köszönjük, hogy támogatod a családi vállalkozásunkat!

Booking.com