A köles tele van tápanyagokkal: könnyen emészthető a babáknak, továbbá magas a vas- és magnéziumtartalma. Nekünk, anyukáknak pedig kiváló rostforrás, energiát ad és támogatja a bőr és haj egészségét.

Nemrég fedeztem fel köleskását, de nagyon megszerettük. Könnyű, finom és tápláló reggeli. De jó választás lehet akár uzsonnára is.

A RECEPT

Hozzávalók

  • 1 kisebb bögre köles
  • 2 kisebb bögre tej 
  • 1 kisebb bögre víz 
  • Fahéj ízlés szerint
  • Néhány friss bazsalikomlevél
  • Banán (opcionális)
  • Egy diónyi vaj (opcionális)
 

Elkészítés

Köles főzése:

    • Egy lábasba tedd bele a kölest, a tejet és a vizet.
    • Fedd le és közepes lángon forrald fel.
    • Amint felforrt, vedd le a lángot alacsony fokozatra, és lassú tűzön főzd tovább 15-20 percig, amíg a köles magába szívja a folyadékot.

 

Ízesítés és selymesítés:

    • A főzés közben adj hozzá fahéjat és néhány friss bazsalikomlevelet ízlés szerint.
    • Ha szeretnéd, vágj bele banánkarikákat – szerintem nagyon feldobja.
    • Ha szeretnél, tegyél bele egy diónyi vajat, hogy selymesebb legyen az íze.

 

Turmixolás és az állag beállítása:

    • Ha a köles magába szívta a folyadékot, turmixold össze az egészet.
    • Ha túl sűrűnek találod, adj hozzá még egy kevés tejet vagy vizet, mivel a köles hajlamos tovább sűrűsödni.

 

Tálalás:

    • A kész pudingot adagold kisebb poharakba.
    • A poharak aljára és tetejére helyezz olyan gyümölcsöt, amit szeretnél. Több rétegben még finomabb lesz.
    • Piros gyümölcsökkel, például málnával, eperrel jól mutat és nagyon finom. De szerintem az áfonya is jó választás lehet.

 

Tipp a tároláshoz:

    • A poharak tetejét fedd le, hogy a puding ne bőrösödjön és ne száradjon ki. Tedd be hűtőbe. Nekem lehűlve sokkal jobban ízlett 🙂

Köszönjük, hogy támogatod a családi vállalkozásunkat!

Booking.com