A köles tele van tápanyagokkal: könnyen emészthető a babáknak, továbbá magas a vas- és magnéziumtartalma. Nekünk, anyukáknak pedig kiváló rostforrás, energiát ad és támogatja a bőr és haj egészségét.
Nemrég fedeztem fel köleskását, de nagyon megszerettük. Könnyű, finom és tápláló reggeli. De jó választás lehet akár uzsonnára is.
A RECEPT
Hozzávalók
- 1 kisebb bögre köles
- 2 kisebb bögre tej
- 1 kisebb bögre víz
- Fahéj ízlés szerint
- Néhány friss bazsalikomlevél
- Banán (opcionális)
- Egy diónyi vaj (opcionális)
Elkészítés
Köles főzése:
- Egy lábasba tedd bele a kölest, a tejet és a vizet.
- Fedd le és közepes lángon forrald fel.
- Amint felforrt, vedd le a lángot alacsony fokozatra, és lassú tűzön főzd tovább 15-20 percig, amíg a köles magába szívja a folyadékot.
Ízesítés és selymesítés:
- A főzés közben adj hozzá fahéjat és néhány friss bazsalikomlevelet ízlés szerint.
- Ha szeretnéd, vágj bele banánkarikákat – szerintem nagyon feldobja.
- Ha szeretnél, tegyél bele egy diónyi vajat, hogy selymesebb legyen az íze.
Turmixolás és az állag beállítása:
- Ha a köles magába szívta a folyadékot, turmixold össze az egészet.
- Ha túl sűrűnek találod, adj hozzá még egy kevés tejet vagy vizet, mivel a köles hajlamos tovább sűrűsödni.
Tálalás:
- A kész pudingot adagold kisebb poharakba.
- A poharak aljára és tetejére helyezz olyan gyümölcsöt, amit szeretnél. Több rétegben még finomabb lesz.
- Piros gyümölcsökkel, például málnával, eperrel jól mutat és nagyon finom. De szerintem az áfonya is jó választás lehet.
Tipp a tároláshoz:
- A poharak tetejét fedd le, hogy a puding ne bőrösödjön és ne száradjon ki. Tedd be hűtőbe. Nekem lehűlve sokkal jobban ízlett 🙂