Ez a csokis-banános kuglóf igazi családi kedvenc lett, és nemcsak finom, de tökéletes édesség babáknak, totyogóknak. Cukor és tojás nélkül készült, ráadásul karobport használtam a kakaó helyett, ami a kicsik számára ideális, hiszen teljesen koffeinmentes. A banán és a datolyapaszta pedig természetes édességet ad neki, így minden falat egy igazi élvezet! Próbáld ki te is!

Hozzávalók
Száraz hozzávalók:
- 270 g finomliszt
- 30 g karob por (helyettesíthető kakaóporral, vagy fele-fele arányban is használható)
- 1/2 tk. szódabikarbóna
- 1 tk. sütőpor
- 1 csipet só
Folyékony hozzávalók:
- 2 db közepes érett banán
- 150 g datolyapaszta (vagy helyette magozott datolya)
- 3 dl mandulatej, vagy rizstej
- 1 dl olíva olaj
Díszítéshez:
- Étcsoki
- Gránátalma (vagy más gyümölcs, mint málna, szeder) vagy magvak (pl. dió, mandula)
Így készítsd el
A datolya előkészítése: Az első lépésben áztasd a datolyát forró vízbe, és hagyd 15 percig megpuhulni, hogy könnyedén pürésíthesd.
Kuglófsütő előkészítése: Ne felejtsd el kivajazni és lisztezni a kuglófsütőt, vagy használhatsz sütőpapírt is.
A száraz hozzávalók összekeverése: Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a karob port, a szódabikarbónát, a sütőport és egy csipet sót.
A banán és a datolya összetörése: Egy kisebb tálban villával pépesítsd a banánokat, majd add hozzá a megpuhult datolya pépet. A banán-datolya püréhez öntsd hozzá a mandulatejet, az olajat, és ha szeretnéd, a vaníliakivonatot.
A tészta összeállítása: A folyékony hozzávalókat öntsd a száraz hozzávalókhoz, majd keverd jól össze a masszát.
A kuglóf sütése: Öntsd a tésztát az előkészített kuglófformába. Tedd be 180 fokra előmelegített sütőbe, és süsd kb. 30 percig. Egy fogpiszkálóval ellenőrizd!
A díszítés: Miután kihűlt a kuglóf, olvaszd meg az étcsokit, és csorgasd a tetejére. Szórd meg gránátalmával, vagy egyéb gyümölcsökkel, vagy apróra vágott magvakkal! (Mivel totyogónak készítettem inkább a gyümölcsöt preferáltam a magok helyett)